Regler Poptennis

Reglerna i Poptennis är i stora drag desamma som i tennis. Den stora skillnaden är serven, som endast får slås underhands. Poptennis regler för spel, linjer och poäng är i princip samma regler som för tennis.

Regler för poptennis

Singel eller dubbel

Poptennis kan spelas som både singel och dubbel. Spelplanen är däremot densamma oavsett om ni spelar singelmatch eller dubbel, både storleken och vilka linjer man går efter.

Poptennisrack

I Poptennis använder man inte rack med strängar, som i tennis, utan istället en fast yta. Ett Poptennisrack liknar ett padelrack men är smalare och lättare. Dessutom har racketen för Poptennis en yta som är räfflad, likt ett sandpapper. Det gör att bollen får bättre fäste och det är lättare att exempelvis göra stoppbollar.

Poptennisbollar

Bollarna i Poptennis är mjukare än tennisbollar vilket gör att du får mer kontroll på dina slag. Mjukare boll behövs även eftersom banan är betydligt mindre än i tennis.

Det finns två typer av bollar, en med grön prick och en med orange prick. Bollen med grön prick är den officiella bollen och den har ett tryck på motsvarande 75% jämför med en tennisboll.

Bollen med orange prick har ett lägre tryck, motsvarande 50% av en tennisboll. Denna bollen går därför långsammare och lämpar sig bra för barn eller nybörjare inom Poptennis.

Serve i Poptennis

Serven i Poptennis påminner om serven i padel. Den ska slås med underhandsslag under nätets höjd. När du servar i Poptennis har du däremot möjlighet att välja om du vill låta bollen studsa en gång, eller om du vill slå bollen direkt från handen.

Till skillnad från både padel och tennis har du bara ett försök på dig. Om serven går ut, eller i nät, så går poängen direkt till motståndaren. Du har ingen andraserve i Poptennis.

I singel finns även en regel att den som servar inte får slå sitt första slag i spelet på volley. Det innebär att det är först fjärde slaget, i varje boll, som får slås på volley. Det ger returtagaren ett övertag eftersom det är den som har möjlighet att först gå fram för volleyslag. Denna regel gäller inte för dubbel.

Poängräkning

Poängräkningen i Poptennis är precis densamma som i tennis och padel. I varje gem räknar du 15, 30, 40, fördel och gem. Precis som i tennis är det först till sex vunna gem som gäller för att vinna ett set.

Poptennis poängräkning

Spelet

Eftersom boll och racket är mer lätthanterligt, och man endast gör underhandsservar, så har Poptennis ofta längre och roligare bolldueller än tennis. Till följd av banans storlek så lämpar det sig ofta att gå fram på nät och generellt sett så blir det mer volleyspel och fartfyllda dueller framme vid nätet.